Svårt att sätta dit någon

Det är svårt att sätta dit folk som förtalar andra människor. En polisanmälan läggs ofta ned och de som har fått sin polisanmälan nedlagda har fått dra dem inför domstol via ett enskilt åtal.

Man måste kunna bevisa vilken webbsida det handlar. Finns nämligen webbsidor som har samma namn och webbsidor liknar varandra. Ta t ex Spigo APS som har 29 stycken olika webbsidor.

Man måste även bevisa att det är hen det handlar om i en blogg eller på en webbsida eftersom man har rätt att använda påhittade nick men tyvärr kan de påhittade nicken användas av vissa människor på olika webbsidor.

Ytterliggare en sak kan olika människor heta exakt samma sak men på olika webbsidor. Finns inget som säger att det är förbjudet att använda eller skriva ett nick som eventuellt används av någon. Den som bloggar med mera kan inte veta att den nick hen använder i sina texter används av någon.

Nu vet jag ett fall där en person blev anmäld och den anmälan gick vidare till domstol men i detta fall ansåg polisen antagligen att det rörde sig om grova förtal eftersom dessa unga tjejer hängdes ut med för och efternamn.

Hittade en intressant artikel på Internet (http://nyheter24.se/nyheter/inrikes/204582-hatbloggare-atalas-for-grovt-fortal) som handlar om en person som blev anmäld för grovt förtal och som ledde till att hen blev åtalad för det.

// Tidigare publicerad på blogg.se den 8 oktober år 2009

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.You can leave a response, or trackback from your own site.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.