Skolan har ingen rätt att tvinga barnen att bjuda alla

Läste en artikel i olika tidningar om en pojke som bjöd nästan alla i sin klass utom två stycken. Den ene hade inte bjudit pojken och den andre hade mobbat pojken.

Det är helt naturligt att man skippar dem som antingen mobbar en eller inte bjuder en och en skola har ingen rätt att lägga sig i vilka barnen bjuder och läraren hade ingen rätt att ta inbjudningskorten.

I och med att läraren gjorde det kränkte läraren pojken och det hade läraren inte rätt att göra. Man kan inte tvinga barn att bjuda alla i klassen och man måste även ta hänsyn till omständigheterna vilket skolan inte gjorde.

Ett kalas har man på fritiden och inte på skoltid och eftersom det är på fritiden då har skolan heller ingen rätt att lägga sig i vilka barnen bjuder på sitt kalas.

Man kan inte tvinga barn att bjuda dem som antingen mobbar eller inte bjuder en. Man kan undra vad skolan ger för signaler till barnen när de beter sig på detta viset. Livet består inte av tvång utan livet består av valfrihet. Valfriheten är att man väljer de man vill bjuda och då har skolan ingen rätt att lägga sig i vilka barnen bjuder på sina kalas.

Media som har skrivet om detta:
www.aftonbladet.se/foraldrar/article2772419.ab
www.aftonbladet.se/foraldrar/article2776094.ab
www.kvp.se/nyheter/1.1212364/8-aring-bjod-inte-alla-klasskamrater-nu-blir-barnkalaset-ett-fall-for-jo
www.metro.se/se/article/2008/06/26/22/4559-45/index.xml

// Tidigare publicerad på metrobloggen.se den 27 juni år 2008

Uppdaterat:
Enligt JO måste man bjuda alla på kalaset om man delar ut bjudningskort i skolan. Detta innebär att barnen tvingas bjuda dem som själva inte har bjudit men även dem som ägnar sig åt att mobba.

Man kan ju undra vad detta ger för signaler till ett barn i och med att tvingas bjuda dem som man inte vill ha med att göra.

Ingen ska behöva tvingas att bjuda dem som själva inte har bjudit själva men även dem som ägnar sig åt att mobba

Visst, barnet kunde ha bjudit dessa barn utanför skolan men samtidigt har skolan ingen rätt att lägga sig i som de gjorde i detta fall.

Läs artikeln på metro:
http://www.metro.se/halsa/jo-attaringar-maste-bjuda-alla-till-kalaset/Objhhv!11_0123-45

// Tidigare publicerad på metrobloggen.se den 24 augusti år 2008

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.You can leave a response, or trackback from your own site.
3 Responses

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.